Chleb „orkiszowy” jest drogocennym źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin
i biopierwiastków które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
Orkisz ma łagodny i przyjemny smak, jest lekko strawny. Zwiększa odporność organizmu, usuwa toksyny, obniża poziom cholesterolu.
Jest pomocny przy dolegliwościach układu krążenia, chorobach wątroby i nerek, spowalnia procesy starzenia się.
Orkisz jest od dawna znaną odmianą pszenicy, przez dłuższy czas nie uprawianą. Dzięki temu przez lata uniknął modyfikowania na rzecz większej wydajności z hektara. Orkisz to wysokowartościowy gatunek pszenicy, odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby.
W tutejszej piekarni chleb orkiszowy produkowany jest w formach o masie 0,4 kg.
Skład: mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka żytnia, kwas żytni, drożdże, sól, woda.